DoporučujemeZaložit web nebo e-shop

ARIDA-THA r.2014 - 2016

ARIDATHA       

 

ARIDA-THA -  název tanečního oddílu Tělocvičné jednoty Sokol Nemilany.

Jeho púsobnost se datuje v r.2014, 2015, 2016, 2017

Co na sebe na taneční lekce:
Stačí vám pohodlné tričko či savé tílko. Sportovní legíny , dlouhá sukně. Můžete pořídit taneční dres ve specializovaných prodejnách na balet či tréninkový oděv na orientální tanec.  Na boky stačí šál, šátek, nebo si můžete pořídit zdobený vyšívaný či cinkací šátek, který si uvážete přes boky. Na nohy můžete mít gymnastické cvičky, taneční piškoty, nebo můžete tančit na boso. Pro tance typu flamenco , flamenco - oriental se doporučuje speciální obuv na flamenco, či bota na podpatku typu lodička. Pro pokročilejší tanečnice, které si pořizují kostýmy, zdobené sukně i další cinkací potřeby, je lepší používat je jen na vystupování.

 

Rady pro tanečnice :

Kdy začít s orientálními tanci:
Začít s tanci  může opravdu každá dívka i žena. Orientální tanec pro slečny i děti je výborný na koordinací těla. Tanečnice každého věku si tak  nalézají pozitivní vztah k hudbě, sami k sobě i ke kolektivu.  Orientální břišní tanec provádí ženy celým jejich životem. Při tanci Orientálního břišního tance žena objevuje vlastní tělo, učí se vyjadřovat své pocity a myšlenky, ztělesňuje ženskost v mnoha  odstínech. Ženy tak mohou ztělesnit tancem hravost života i svůj temperament.
Zdravotní účinky orientálních břišních tanců na zdraví žen:

  • zpevníte si  svaly celého těla  a posilujete  kardiovaskulární systém současně
  • kardiovaskulární cvičení udržuje zdravý metabolismus a zvyšuje výdej energie
  • zvláště vhodný pro ženy, které mají sedavé zaměstnání, většinu času stojí, či mají pomalý metabolismus
  • pomáhá stimulovat metabolismus a očisťuje tělo od toxinů
  • během tance napřimujete  páteř a učíte se  správnému  držení těla , procvičuje především trapézy, svaly ramene, břišní , hýžďové a stehenní svaly . Zajímavou formou se soustředíte na tanec samotný a ne na procvičování svalových partií
  • v Evropě  i v USA je doporučován lékaři, ortopedy a psychology pro jeho terapeutické účinky
  • pomáhá Vám lépe spolupracovat před a během porodního procesu, porod se tak stává více harmonickou událostí
  • pomáhá ženám, které trpí menstruačními problémy
  • usnadňuje přechod mezi jednotlivými životními obdobími, také v období menopauzy
  • posiluje vnitřních orgánů žen

Doporučení pro studentky tance:
Základy  OT studujte pod vedením profesionálních tanečních mistrů minimálně 1 x týdně, buďte zpočátku trpělivé. Výsledky se dostaví ,ale je zcela individuální jak rychle.  Sami si vyčleňte čas na procvičování orientálního tance doma. Například při hře s dětmi můžete tančit se závoji i šátky, takových příkladů jistě objevíte mnoho. Takto udržovaná kondice spojená s vyváženou stravou vám nejen zlepší náladu, přidá na optimismu ,ale také zlepší tělesné proporce a vylepší postavu. A to už za tu trochu námahy stojí .

 

Průřez tanečními styly  ... typy tanců nejen orientálních.

Orientální břišní tanec ( Belly dance )

Tanec Raks sharqi ( egyptský orientální tanec) pochází z 20.let 20.století z Káhiry. Tento nejtanečnější styl se nazývá v ČR břišní či orientální tanec, v Egyptě se nazývá Raqs sharky ( sharqi ..záleží na přepisu) ? tanec orientu, nebo také kabaretní styl tance.Tanečnice se snaží splynout s hudbou svými pohyby, mimikou, vyjádřením emocí, které cítí a které vyplývají z hudby. Pohybové variace mohou být od jednoduchým až po složitější. Je prolnut některými baletními figurami, které do tance přinesl guru egyptského tance Mahmoud REDA. Tanec je také popisován jako tanec rodiček, což je nepopíratelné a uvědomí si to při tanci každá žena. Pohyby jsou pro tělo velmi přirozené. Tanec je tvořen prvky jako jsou kroužky ? ať už boky, tedy pánví, hrudníkem, zápěstím. Dále osmičky pánví-boky, trupem-  tzv. velbloud, či obrácený pohyb břišní vlna. Akcenty ? důraz boky, hrudníkem, bříškem. Shimmy nebo-li třasy, twisty na místě, v chůzi ( při těchto prvcích se tělo rozpumpuje, řádně se zahřejete, a získáte skvělý pocit). Typické jsou krokové kombinace po prostoru i otočky. Tyto variace a prvky vyžadují již jistou píli a taneční trénink.  Avšak odměnou je vám pocit, že opravdu tančíte, splýváte s hudbou, že žijete.

Orientální tance se tančí samozřejmě s různými odlišnostmi ve všech arabských zemích. Různé styly se tak naučíte i shlédnete v Turecku, Tunisu, Maroku, atd.
 

Tance orientální folklórní:

núbijské tance - pochází z Jihu Egypta, tanec je typický houpavými kroky, poskoky i výskoky. Tanečnice nosí speciální folklórní šaty, muži kalhoty a dlouhou košili.
Iskandarani - Alexandrijský a nebo Káhirský styl tance. Koketní a hravý tanec se tančí v úzkých třpytivých šatech, botách na podpatcích a  s velkým šátkem tzv. melayou, kterou je tanečnice zahalena a v průběhu tance se postupně odkrývá, s melayou laškovně pohazuje. Hudba je velmi chytlavá a rychlá. Dívky si tímto tancem namlouvaly svého nápadníka.
Ghawazy - tanec egyptský Cikánků, tančí se i s holí, často zaměňovaný se saidi.
Saidi - velmi živý, hravý, laškovný tanec v 4/4 rytmu  z JV části Egypta (Horní Egypt). Tanec je velmi zemitý, a vyznačuje se přídupy a podupy, charakteristická rekvizita je 1 či 2 hůlky, které se původně vyráběly z bambusu. S hůlkou se provádí akrobatické prvky jako je rychlé točení v ruce, na hlavě, poťukávání holí o zem i o tělo. Ženy nosí galabeu (dlouhé šaty zakrývající celé tělo) a přes boky cinkací šátek, nutná je pokrývka hlavy - šáteček. V kabaretní formě si může tanečnice dovolit tančit  i v klasickém kostýmu s po-flitrovanou hůlkou.Saidi dělíme na raks assaya (ženský tanec, ale mohou tančit i muži ) a tahtib (mužský tanec - nápodoba boje se zbraní).
Balady - z historie byl tento tanec tancem vesnických žen, tančí se na plných chodidlech a je tancem , který je plný emocí, jako život samotný.
Khaleegy - tanec ze zálivu, přezdíván také tanec vlasů, či tranzovní tanec. Typické jsou: pohupy celý tělem, veliké kruhy a osmičky hlavou. Tančí se ve speciálních thóbách.

 

Afro tance

Styl tance z Afriky, který je také složen z kroužků, vln, akcentů, avšak je zde více pohupů, výskoků, napodobování zvěře tělem, zvuky i mimikou.Celkově se tančí více do země a do pokrčených kolen. Tančí se  i na živou hudbu ? africký buben, didjeridoo . Při tomto tanci je důležitá koncentrace pouze sám na sebe, dovnitř svého těla.Podaří-li se vám ponořit se na chviličku do hudby a poslechnout své tělo a rozproudit jej, budete se cítit skvěle, uvolněně, nabitě.

 

Flamenco - oriental (Arabské flamenco)

Jak název napovídá, jedná se o taneční styl, který vznikl postupným splýváním a ovlivňováním kultur arabských a španělských. Spojení temperamentní flamenca a smyslností orientálního tance. Žena ukazuje sílu , vznešenost, krásu i vášnivost. Tanec může být tančen i s 1 či 2 vějíři. Tanečnice nosí neodmyslitelnou dlouhou i široce řasenou sukni o průměru až 12 metrů !  Okolo boků si můžete ovázat šátek, pléd, či plíškový zdobný pás.

Flamenco je hudebně-taneční kultura, jejíž kolébkou i současným centrem je Andalusie na jihu Španělska.Vzniklo mezi cikány, kteří tam v 15. století doputovali z Indie přes Pákistán a Egypt. Proto se ve Flamencu vlastní cikánská kultura mísí se španělskou, indickou, židovskou a arabskou.

Bollywoodský indický tanec (filmový tanec)
Tanec Bollywood je nápaditý, smyslný, hravý, plný vášní a emocí jako samotné bollywoodské filmy. Filmy , které vznikají v Bombaji a ve snaze napodobit komerčně úspěšný Hollywood, je nazýván tento filmový průmysl Bolllywood.  Bollywoodský tanec není žádný tradiční styl. Má nesčetně podob a stylů. Vznikal kombinací ze základů Bharatanatyam , Khataku mixem s orientálními , latinskoamerickými tanci.

 

Tribal dance

Jednotlivé kroky a pohyby vycházejí jak z egyptského kabaretního a severoafrického folklorního stylu, tak i ze španělského Flamenca a indických tanců.Podle tvůrců a zakladatelů tohoto stylu, který vznikl na západním pobřeží USA (70. léta - Jamila Salimpour, Masha Archer, Carolena Nericcio). Na interakci a na skupinovém vystoupení je založen styl zvaný ATS (American tribal style). Typické pro tento styl je také zdobení brady a lícních kostí ( viz. tetování berberských kmenů). Tribal style se také dále vyvíjel např. Tribal Fusion, Urban Tribal style, Gothic aj.
Flirt dance, burlesque
Flirt dance je kombinací orientálních i latinskoamerických tanců na základě amerického  S Factoru . Flirt dance v Čechách prosadila a nadále vyučuje Eva Procházková z Plzeňského studia Soleila.
Burlesque vznikl ve 20. letech minulého století v USA jako humorná nadsázka, především za účelem striptýzového tančení ve varieté a  kabaratech.